Boek: De authentieke vrouw

Hoe kan je als vrouw zowel je sensualiteit als je power ervaren? Wat is ons natuurlijke ritme? Hoe nemen we beslissingen vanuit onze diepe wijsheid in plaats van ons brein? Hoe voorkom je dat je je te veel aanpast en de verbinding met jezelf verliest? Allemaal vragen die steeds meer vrouwen bezig houden. Elske Feitsma schrijft erover in haar boek ‘De Authentiek vrouw’. 

Vanuit je vrouwelijkheid leven gaat niet over mooie jurkjes (ook :) ) of de rol die je zou moeten vervullen. Het gaat over de verbinding met jezelf. Met je bekken om precies te zijn. Authentiek zijn als vrouw heeft niets te maken met de buitenkant, maar is een innerlijke proces. Een uitdagend proces, vind ik. Want in ons prestatiegerichte landje worden we niet uitgenodigd of gestimuleerd om verbinding te maken met onze vrouwelijkheid. Veel vrouwen ervaren daardoor een gevoel van afgestomptheid. Ze voelen zich afgesneden van hun creatiekracht, hun zintuigen voelen murw en ze hebben weinig energie (including myself). Dat is toch niet de bedoeling?

“Elk orgaan draagt energetische wijsheid en de baarmoeder is sterk verbonden met de aarde, met de natuur, met onze vrouwelijke energie.”

Yogadocente en vrouwencoach Elske merkte dit op en besloot op onderzoek uit te gaan. Dat resulteerde in dit boek. Via de zeven chakra’s neemt ze de lezer mee langs verschillende thema’s: lijf, voeding, emoties, seksualiteit, identiteit, liefde, verbinding, creativiteit, zelfexpressie, intuïtie, authenticiteit & wijsheid. Ze gaat uitgebreid in op deze onderwerpen, deelt voorbeelden uit haar eigen leven & haar praktijk en reikt meditaties, visualisaties & schrijfopdrachten aan.

“Elk orgaan draagt energetische wijsheid en de baarmoeder is sterk verbonden met de aarde, met de natuur, met onze vrouwelijke energie”, aldus Elske. Als je hier nog nooit mee bezig bent geweest, klinkt dat misschien wat gek. Maar is het niet juist heel logisch? De aarde ís nieuw leven, net als je baarmoeder. Beide zijn gemaakt voor levenslust, geboorte, liefde, kleur en vuur! Elske vertelt dat je kunt leren waarnemen met je organen zoals je met je zintuigen doet. Zo is de baarmoeder ook een orgaan waarmee je dat kunt doen.

Laatst tijdens een superfijne women retreat werd ik me ineens bewust van die verbinding met de aarde. Het verraste en emotioneerde me. Alsof er een kwartje viel. Terwijl ik lekker in het gras lag, ervaarde ik tijdens een ademhalingsoefening in de groep hoe heerlijk het is om de verbondenheid te voelen met de energie van de aarde – met het leven zelf dus – en met andere vrouwen. Ik werd er rustig van. Deze verbinding kan je je alleen bewust worden via je bekken. Wanneer er energie door je onderbuik stroomt en de doorbloeding daar goed is, ervaar je levenskracht, intuïtie, wijsheid en vertrouwen Helaas wordt ons in het Westen wijs gemaakt dat onze wijsheid in onze mind te vinden is. Inmiddels is wel duidelijk dat we juist onze kracht verliezen als we daar de antwoorden zoeken. Het is tegelijkertijd ook te begrijpen dat we soms voor ons hoofd kiezen, want ons bekken is ook de plek waar we pijn opslaan, zoals seksueel trauma. Om dat niet te voelen, blijven we daar liever van weg. Dan lijkt onze bovenkamer een veilige plek.

Al lezend werd ik me bewuster van wat het in essentie betekent om vrouw te zijn en dat andere vrouwen soortgelijke ervaringen hebben. Ik werd er zowel blij als verdrietig van. Blij van de schoonheid van het vrouwelijke, verdrietig van hoe ver weg dat is geraakt bij velen. Het boek riep een gevoel van herkenning en erkenning op. Een soort van: hè hè. Ik voelde me aangesproken op mijn intuïtie. En op mijn verantwoordelijkheid zou ik haast zeggen. Dat het tijd is dat we elkaar wakker maken en die oerkracht weer gaan voelen. Zonder dat het zijig hoeft te zijn, is het fantastisch om dat met elkaar te delen. Daar hoef je echt geen lange wijde hippie-rokken voor aan te trekken, je okselhaar voor te laten groeien en uren bomen voor te knuffelen. Dat imago mag eraf :) Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn om je via je eigen vrouw-zijn te verbinden met andere vrouwen en met moeder aarde. In veel culturen (Latijns-Amerika, Afrika) ís dat het ook. Het aantal vrouwencirkels en rode tent-avonden is nog nooit zo groot geweest. Dat is natuurlijk niet voor niets…

Wat mij helpt is met blote voeten over het strand of door het bos lopen. Of gewoon lekker in het gras te liggen doet ook al goed. Zachte muziek werkt ook ondersteunend, mijn favorieten: Ajeet Kaur en Mirabai Ceiba.

Het is een wijs en toch eenvoudig boek over een serieus en prachtig onderwerp, dat wat mij betreft veel meer aandacht verdient! Ik gun het iedere vrouw om dit boek te lezen. Én iedere man :)

Meer Elske? www.yoginess.nl

 

Titel: De authentieke vrouw

Auteur: Elske Feitsma

ISBN: 9789082331110

Prijs: € 19,95 via Elske, € 23,90 via boekhandels

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s