Rota Vincentina: natuurschoon en Zuid-Europese gastvrijheid


Hoog op mijn verlanglijst staat de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. De hele dag lopen, verhalen delenb met mensen van over de hele wereld… Nu heb ik het geluk mee te mogen met een persreis over een andere, mindere bekend pelgrimsroute: de Rota Vicentina. Deze nog vrij onontdekte Rota is een eeuwenoud pad langs de waanzinnig mooie kust van Alentejo in Zuid-Portugal. Pas sinds 2012 heropend voor publiek, nu al favoriet op mijn lijstje. Je hoeft geen ervaren wandelaar te zijn om deze tocht te doen. 

Tot voor kort moest ik altijd ver weg. Bij ‘het bekende’ vandaan, het liefst naar Latijns-Amerika. Heb jij ook die neiging, geef er eens níet aan toe, dan kan je wel eens aangenaam verrast worden! Na deze trip zie ik Alentejo als één van de mooiste regio’s van Europa. Wat een schoonheid en wat een heerlijke mensen! En geen massatoerisme.

Free as a bird
De Rota Vicentina heeft een totale lengte van 350 km en verbindt kaap Sint Vincentius, de meest zuidwestelijke punt van Portugal, met Santiago do Cacem. Hij loopt helemaal door beschermd natuurgebied. Vroeger trokken de Portugezen in de richting Cabo San Vincen – waar het graf van Sint Vincentius ligt – de patroonheilige van Lissabon. Er zijn goede kaarten beschikbaar en beide varianten van de route zijn overal gemarkeerd: de blauw-groene Fisherman’s Trail en de rood-witte Historical Route. Je bepaalt zelf hoeveel je per dag loopt en je kunt het helemaal regelen zoals je wilt: bagage meedragen of laten vervoeren, met gids of zonder gids, overnachten in luxe accommodaties of meer basic (al zijn de meeste wel zo’n € 80-120 per nacht per kamer). Het leuke van deze Rota is dat alles – maar dan ook alles – waar je tijdens je vakantie behoefte aan zou kunnen hebben, aan de route is gekoppeld is: Bed & Breakfasts, restaurants, gidsen, taxibedrijven en zelfs masseuses.

Wat is het toch altijd warm thuiskomen bij Zuid-Europeanen. Toch een beetje Latijns-Amerika :)

Impressie
Uitkijken over diepe, ruige kliffen boven de turquoise zee, wegdromen bij kleine verlaten baaitjes, een powernap doen tussen felkleurige bloemen in de duinen, rennen over uitgestrekte open vlaktes en dwalen door groene bossen waar schaapjes met je mee hobbelen. En dat in combinatie met beeldschone dorpjes waar je bijna de enige toerist bent en een spa’tje rood drinkt (voor nog geen euro) samen met karakteristieke oude mannetjes die hun dagen slijten in het café, nippend aan hun borreltje. Tel daar de gastvrijheid van de lokale B&B-eigenaren bij op en je wilt niet meer weg…

Gastvrijheid van Europese mix
De eerste dag lopen we vanaf het pittoreske vissersdorpje Porto Covo naar Ilha do Pessegueiro. De heerlijke zeewind blaast alle Nederlandse stress weg. Om 05:00 a.m. stond ik nog te staren naar de vertrekinformatie op Schiphol, nu om 05:00 p.m., staar ik naar de horizon bij B&B Herdade da Estacada en hoef ik nergens meer naartoe. De ruige Engelsman David en zijn goedlachse Portugese vrouw Maria ontvangen ons met ovenvers rozijnen-notenbrood, zoete frambozen en verfrissende limoenlimonade. Wat is het toch altijd warm thuiskomen bij Zuid-Europeanen. Toch een beetje Latijns-Amerika :)

Suppen & etend filosoferen
De volgende dag lopen we van Almograve naar Cabo Sardão, geheel langs de kustlijn. Ooievaarliefhebbers: dit gebied blijkt dé plek in Europa om ooievaars van dichtbij te zien. ’s Middags mogen we de nieuwste rage uitproberen: suppen. Bikini aan, op je surfboard stappen en dan staand een tochtje maken over de Mira-rivier in Vila Nova de Milfontes. In de avond genieten we in restaurant Tasca do Celso van verse zeevruchten en wijn en filosoferen we over het Portugese leven. Tevreden val ik in slaap in mijn riante bed in Monte do Zambujeiro, wederom een mooie B&B, met uitzicht op de Mira.

Ik staar naar de horizon en hoef ik nergens meer naartoe.

Toeristen tussen de locals
Ook per boot verkennen we de rivier, op de derde dag pruttelen we van Vila Nova de Milfontes naar Odemira. De Zwitserse vogelaar Rudolf – helemaal af met beige jasje, verrekijker om zijn nek en vogelboek in zijn hand – vertelt over de vele vogelsoorten die je hier vindt: de witte ooievaar, gele mus en de ijsvogel. Ook otters en schildpadden kun je hier tegenkomen. Later geeft Rudolf het stokje met een dikke knuffel over aan Ana, van Mundo Montado – alle betrokkenen van Rota Vicentina kennen elkaar – die ons meeneemt voor een relaxte wandeling naar Pego das Pias en daarna een culturele tour geeft door het schattige, kleurige dorpje Odemira. A Venda, zie ik staan bij een geel-wit balkonnetje en mijmer dromerig over het opknappen van dit pandje en het verruilen van het Utrecht voor een eenvoudig leven in Alentejo… We bezoeken de Nederlandse kunstenares-weefster Helena Loermans en de Argentijnse chocolademaakster Beatriz in haar Hans-en-Grietje-huisje, mmm! (Er zijn hier meer creatieve actividades mogelijk.) Tijdens het diner in campingrestaurant Costa Alentejana kijken we de WK-wedstrijd Nederland – Spanje en proosten samen met de Portugezen op de overwinning. Deze nacht is wat avontuurlijker: op Camping Sao Miguel heeft ieder een houten huisje midden in het bos!

Welness na wandelen
De laatste dag lopen we van Odeceixe naar São Teotónio. Tip: ga in het voor- of najaar en niet midden in de zomer! We spuiten elkaar nat uit onze 2 liter warm geworden waterflessen voor het idee, maar worden levend geroosterd op de open vlakte. Gelukkig spoelt een lome zwembad-namiddag de hitte weer weg bij Verdemar, een relaxte B&B, die me aan een Argentijnse Estancia doet denken: grazende paarden, rijen olijfbomen, de familie eet met de gasten. De Nederlandse Christine (die Nederlanders zitten ook overal) en Portugese kok Nuno trakteren ons op een diner en – natuurlijk – zalige Portugese wijn. Deze lekkere laatste dag sluit ik af met een massage van Judith, van Stress-Free-Zone, om lekker stress-free weer richting stress-full Nederland te gaan.

Ook de Rota Vicentina lopen? Kijk op visitalentejo.pt/nl en rotavicentina.com

Advertenties

6 gedachten over “Rota Vincentina: natuurschoon en Zuid-Europese gastvrijheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s