De angst van Fidel Castro

199433_185476498164039_3549539_n

Wat hij hier doet met mij, zo kletsend in een zijstraatje van Plaza Vieja.
De breedgeschouderde man, die zich nogal thuis voelt in zijn blauwe Cubaanse politieoutfit, kijkt mijn leraar Armado ongeduldig aan. Voor de vorm tikt hij met zijn voet op de versleten straattegels.
‘Mag een oude negro niet met een jonge vrouw over straat lopen?’
De agent neemt Armado kritisch op, van beige teenslippers tot krijtwit kroeshaar en levenslustige ogen, die twijfelachtig glimlachen. Vervolgens kijkt hij naar mij. 
‘Gaat u daar even staan, señorita?’

Als een braaf hondje druip ik af en ga ik onder een geveltje van een restaurant staan. Ik kijk toe hoe de dienaar van de gebroeders Castro tegenover Armado gaat staan en hem onderwerpt aan een serie vragen. Cuba doet er alles aan om het opkomende toerisme te laten groeien, maar is doodsbenauwd voor informatie-uitwisseling tussen locals en reizigers. De Castro’s zijn het spoor volledig bijster. Ik zie ze voor me tijdens hun dagelijkse bespreking, Ráoul aan het bed van Fidel, beide een bord rijst op schoot, elkaar – en vooral zichzelf – voor de gek houdend met nieuwe plannen. Zelfs hangend aan de schandpaal zouden ze nog niet toegeven dat ze er een zooitje van hebben gemaakt. Wat betreft discriminatie doen ze het geen haar beter dan dictator Batista.

Het is pure pesterij dit, maar ik weet inmiddels dat je in Cuba maar beter mee kunt werken.
Plotseling wordt het Armado te veel en hij verheft zijn stem. ‘Laat me met rust, ik laat haar gewoon de stad zien!’ Hij kijkt even mijn kant op. Uiterst rustig blokkeert de agent zijn blikveld. ‘U kunt beter gewoon mijn vragen beantwoorden.’
Ik zie Armado steeds kleiner worden. Hij heeft dit al vaak meegemaakt.
Een golf van mededogen komt over me heen. Deze oude man is me lief geworden in een korte tijd. Bijna dagelijks nam hij mij afgelopen maand mee naar de fascinerende oude stadsdelen van Havana. Zijn verhalen raakten niet op, evenals mijn vragen.

De agent gebaart dat ik er weer bij mag komen staan.
‘Waar kent u deze man van?’
Gaan we nu een spelletje spelen? Maar ik weet, al is dit eiland soms net de ‘Truman Show’, dit is serieus, ik moet niet bijdehand doen.
‘Hij is mijn leraar.’
Geen blik of bloos. ‘Waar krijgt u les?’
Opnieuw wordt Armado boos. ‘Wat nou als ze een Cubana was geweest, had je me dan ook aangehouden?’
Even laat de agent zich afleiden, maar wendt zich dan weer tot mij. Ik besluit om maar gewoon antwoord te geven en leg uit dat ik logeer op een schooltje in de wijk Víbora.
De agent schrijft alles op zijn Grote Geheime Blocnote en stopt het in zijn tas.
Zo, weer een minnetje achter Armado’s naam. Handig voor als ze hem een keer ergens op willen pakken. Hoeveel minnetjes is hij verwijderd van een nachtje bij de Revolutiebroeders?
‘U kunt gaan.’

Zal die man hier nou plezier in hebben? Wat zegt hij ’s avonds tegen zijn vrouw terwijl ze de bloemetjesgordijntjes dicht doen? ‘Prima dagje mi amor, weer lekker een zwarte in z’n hempie gezet met zo’n Europese toerist.’
Ik kijk Armado aan en zie een beschadigde, oude man. Zijn gedrevenheid om over de historie van Cuba te vertellen is verdwenen. Voor de zoveelste keer wordt hij geconfronteerd met, zoals het zelf zegt, zijn ‘zwart zijn’. Hij gaat op een stoeprandje zitten, met als decor de prachtige, kleurrijke achtergrond van de door UNESCO gerenoveerde gebouwen.
Met een brok in mijn keel gebaar ik dat ik zo terug ben. In de hoop hem wat op te vrolijken, breng ik twee frisse tu Kola (Cuba’s enige echte eigen cola, als gevolg van het handelsverdrag met de VS) en twee broodjes perro caliente (warme hond, oftewel hot dog) mee van een (k)raampje in een steegje. Hij glimlacht, maar zijn ogen staan triest en hij geeft me een klopje op mijn schouder: ‘Het is gewoon zo oneerlijk.’

Lieve Armado, misschien kun je beter, net als velen van je landgenoten, je kop in het warme Caribische zand te steken, een flinke Cohiba roken en een Cuba Libre inschenken. Een glas tu Kola met een goede scheut rum, als symbool voor de toekomstdroom van een Cuba Libre, een vrij Cuba.
Het ga je goed!

Advertenties

2 gedachten over “De angst van Fidel Castro”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s