Boek: Reizen in moeilijke landen

Deze maand geen column, maar een recensie van het (met stip in mijn Top 3 binnengekomen) reisboek Universele reisgids voor moeilijke landen van Jelle Brandt Corstius. Omdat reizen in moeilijke landen gewoon het aller- aller- allerleukst is. 

Met tips voor alleenreizende vrouwen (‘doe een trouwring om’), hoe je omgaat met corruptie (‘het verschil tussen een bandiet en een agent is op veel plekken flinterdun’), wat je moet doen als je aan de diarree raakt (‘zorg dat je de buschauffeur te vriend houdt’), suggesties voor als je het echt niet meer weet (‘schaam je niet om thuis te komen met foto’s van witte stranden’), welke soorten ‘mannetjes’ er allemaal zijn om dingen voor je regelen en wat goed is voor je reiskarma.

In twee maanden drie herdrukken, dat krijg je als een grappig en écht bruikbaar boek schrijft in het land met het meest reislustige volk ter wereld. De ‘Universele reisgids voor moeilijke landen’ maakt reizen in moeilijke landen minder moeilijk. Makkelijker dus. En (nóg) leuker.

‘Je komt op plekken waar een toerist nog een bezienswaardigheid is’

Tips verpakt in anekdotes
In de inleiding kom je direct in the mood (of juist niet): ‘Als je naar de inhoudsopgave kijkt, ziet die er merkwaardig uit’, zegt Jelle. Hij benadrukt dat hij niet gaat uitleggen hoe je een buskaartje moet kopen, want ‘Als je dat niet weet: een moeilijk land is niets voor jou.’

De universeelheid van moeilijke landen
De auteur, die veel gereisd heeft in moeilijke landen en jaren in het moeilijke land Rusland heeft gewoond, is ervaringsdeskundige. Hij suggereert daarmee niet dat dit boek compleet is. Dat is het inderdaad ook niet, hij heeft bijvoorbeeld geen ervaring met Latijns-Amerika. Maar als liefhebber van moeilijke landen weet je: ‘in elk moeilijk land kom je dezelfde moeilijke dingen tegen.’

Ze zijn overal: mannetjes
Iedere reiziger die buiten Europa is getreden herkent dit: mannetjes die het wel even voor je regelen met de hoteleigenaar die heel toevallig zijn neef is, mannetjes die het knopje van de lift voor je indrukken en mannetjes die vaag rondhangen op straat. Jelle: ‘Ze hoeven trouwens niet per se van het mannelijk geslacht te zijn’. Lezen over de vele mannetjes is een feest (der herkenning ook), er is zelfs een paragraaf waar ze stuk voor stuk persoonlijk in de spotlights staan.

Inpakken en wegwezen
Jelle’s tips en uitleg worden afgewisseld met zijn columns en geïllustreerd met tekeningen van Michiel van de Pol. Soms is het even puzzelen waar een afgebroken zin verder gaat, maar het boek is eigenlijk veel te leuk boek om daar iets van te zeggen :) . Mijn tip: lees ‘m in één keer uit en neem ‘m lekker mee, hij is tien keer zo licht als de Lonely Planet.

Titel: Universele reisgids voor moeilijke landen
Schrijver: Jelle Brandt Corstius
ISBN: 9789044619089

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s