Oh jee, het bio-pakket

Drie weken geleden ga ik voor het eerst De Tas ophalen. Ik fiets – in vintage jurkje en met milieuvriendelijke handtas; ik ben erop gekleed – naar de bio groentewinkel bij mij in de buurt. De wind waait om mijn oren. Het regent. Alleen al de weg ernaartoe geeft me een macrobiotisch-verantwoord gevoel.

Daar staat ie dan, tussen alle andere Odin-tassen: de rijk gevulde bio Groente- en fruittas. Het leuke is dat de inhoud niet alleen biologisch en van het seizoen is, het is elke week een verrassing wat er in De Tas zit.

Ik ben hartstikke nieuwsgierig, zodra een boerenjongen met rode wangen me hem overhandigt, stop ik mijn neus erin. Geen mooie, voorgevormde plastic bakjes die je nog eens voor een picknick kunt gebruiken, nee, alles zit gewoon los in de papieren tas. Zo van het land. Inclusief aarde. Heerlijk! Tussen de takken en bladeren door zie ik groene appeltjes, een bos wortelen, spinazie, witte kool, glimmende sinaasappels en iets van ronde, grijze knollen met felrode armen. Wat zou dat zijn?

Als ik thuis kom leg ik alles in de koelkast. Om mensen met twee linkerhanden in de keuken (of moet ik zeggen ‘van de natuur verwijderd geraakte dertigers’) niet aan hun lot over te laten met hun tas onbekende aardproducten, zitten er ook recepten bij. Ik leg het papiertje op het aanrecht en zet lekker de ramen open. Vanavond ga ik me verdiepen in de rode octopus.

Even later schrik ik op uit mijn boek als het raam keihard tegen het kozijn klapt. Nog net zie ik het receptenbriefje met een rukwind het raam uit vliegen. Oh nee! Hoe kom ik er nou achter wat dat rare ding is?

Mijn poging naar het hervinden van contact met Moeder Natuur staat plotseling lijnrecht tegenover de wens dat Google inmiddels zo ver zou zijn dat je een foto zou kunnen plaatsen en dat hij je dan vertelt wat er op staat. In plaats daarvan probeer ik ‘Odin abonnement week 19’. Geen resultaat. Misschien op de Odin-website? Ik tref een uitgebreide receptendatabase , maar wat moet je er mee als je geen idee hebt wat je in je handen hebt?

Ik pak het paarsrode geval uit de koelkast en bekijk ‘t nog eens aandachtig.
Lange, rood-roze slierten met af en toe een klein groen blaadje er aan.
Rabarber? Nee, daarvoor zijn de slierten te dun.
Een bepaald soort bieten?
Ik hou ‘m omhoog, bekijk ‘m van verschillende kanten. Ik druk mijn neus tegen de bollen en ruik. Aardekorrels kriebelen in m’n neus en ik krijg weer een niesbui. Wat kan het nou zijn? Voorzichtig snij ik een randje bol weg en snuif er opnieuw aan. Beetje muffig, waterig. Ik ontdek geen duidelijke geur.
Wordt gewoon een pasta’tje met spinazie vanavond denk ik.

Twee dagen later loop ik naar de stoep om de kliko op te halen.
‘Altijd die rotzooi die mensen laten slingeren hè’, roept mijn buurvrouw vanuit het bovenraam en ze wijst met haar neus richting de straat.
Ik volg haar blik, waar een vertrapt pakje peuken ligt.
Verderop ligt een verfrommeld papiertje met wat tekst en een roze logo.
ODIN.
‘Nou hè’, bevestig ik haar ergernis. Giechelend grijp ik de kliko bij het handvat en loop terug naar binnen. Daar wacht ik vijf minuten en open opnieuw voorzichtig de voordeur. De kust is veilig. Op mijn tenen ren ik de straat op en gris het verregende vodje van de straat.
Zelfs het papíertje zit nu onder de aarde.

Raden wat het was :) 

Advertenties

4 gedachten over “Oh jee, het bio-pakket

  1. Hoe kan het nou toch zo zijn, dat er hier iemand op deze aardkloot mij aan het lachen krijgt met een verhaal over een bosbiet? Thankxxx

  2. Bij de receptendatabase staat altijd bovenaan: “Recepten deze week”. Misschien is de logica van deze site voor jou ook te macro-bio..?! ;)

  3. Goed verhaal, Carlien! Maar hier heb je nou Twitter voor: foto maken van die groente en ‘aan Twitter vragen’ wat het nou eigenlijk is. Gegarandeerd antwoord binnen 5 minuten (mits je genoeg mensen in je netwerk hebt).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s