Oh Boeddha, verlos mij van mijn verlangens

Stel dat het waar is wat Boeddha zegt, dat je meerdere levens hebt. Je gaat dood en wordt herboren, totdat je voldoende geleerd hebt en verlicht raakt. In ieder leven beoefen je zijn leer: volledig aanwezig zijn, met al je aandacht, open voor wat er is, zonder oordelen en verlangens. En op een dag ontwaak je.
Tja, Boeddha heeft makkelijk praten, hij herinnerde zich al zijn vorige levens. Hoe kan ik nou leren van eerdere daden als ik niet weet wat ik verkeerd gedaan heb?

Wel probeer ik al zo’n jaar of 10 iets op te steken van fouten in mijn huídige leven. Dat is al moeilijk genoeg. En dan bedoel ik geen dingen als de aanschaf van naaldhakken met een gouden randje die je toch nooit gaat dragen en eigenlijk niet eens kon betalen. Ik heb het over mannen. Liefde. Lust. Hunkeringen.
Oh Boeddha, wat moet ik toch met al die verlangens?

Voor de zoveelste keer in mijn leven ontmoet ik een man tot wie ik me aangetrokken voel. Ik kan met hem lachen, hij is lief. Filosoferend over het leven wandelen we hand in hand door de duinen. We zoenen elkaar voor het eerst terwijl de zon langzaam de zee in zakt. We bestellen er nog eentje. En nog een. Thuis luisteren we nog wat naar muziek en vallen in elkaars armen in slaap. Zo volgen vele weekendjes. Maar na een tijdje besef ik dat ook hij het niet is. Speeddaten duurt drie minuten, aandachtig daten drie ontmoetingen. Ik moet ermee stoppen. Maar mijn verlangens brengen me aan het twijfelen. We hebben het toch fijn, Hier en Nu? Wéér afscheid nemen, ik word er zo ongelukkig van.
Oh Boeddha, jouw wijsheid – mijn verlangens, ze gaan niet samen. Je levensvisie lonkt, maar tegelijkertijd weet ik niet of ik wel zonder verlangens wíl. Wat geeft mij anders richting?

Na het beëindigen van ook deze relatie, nestel ik mezelf in bed met Het Grote Boeddha Boek. Geen wijntje in mijn hand, maar groene thee, geen man tegen me aan, maar een zacht kussen. Alleen al door het lezen van jouw inzichten voel ik me beter. Je brengt me terug op het juiste pad.

Heel mindful bekijk ik de foto’s van het laatste hoofdstuk en leg het boek op mijn nachtkastje. Ik heb mijn missie weer helder: aandachtiger leven en bij mezelf blijven. Leren van mijn ervaringen. Hoe eerder ik verlicht zal zijn. Geen vervuilende gedachten meer als ‘onderweg naar de ware mag ik me toch wel vermaken’ en dat soort dingen. Ik begin alleen nog iets met mannen met wie ik denk te gaan trouwen.
Ik schenk mijn Boeddhabeeldje een brede glimlach en doe het licht uit.

Even later ontwaak ik, badend in het zweet. Verward kijk ik om me heen. Boeddha? Met zijn lange, zwarte krullen tegen zijn bezwete gezicht geplakt had hij me bemind, met al zijn aandacht. De hele nacht, vol verlangen, passie en liefde, onder de vijgenboom in India waar hij duizenden jaren geleden verlicht raakte. Ook ik was verlicht geraakt vannacht.

Lieve Boeddha, wil jíj met me trouwen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s